KFPS Hengstenkeuring 2013
13-01-2013
 

Het zit er weer op, de hengstenkeuring 2013; voor ons de belangrijkste en ook altijd spannendste keuringsdagen van het jaar.

 

Ons fokproduct Ferrari v.d. Terpen (v. Norbert 444), moeder Afelien Model Pref. (v. Abel) is in Ermelo aangewezen voor de 2e bezichtiging welke afgelopen donderdag plaatsvond. Ferrari vertoonde een goede manier van bewegen en werd doorverwezen naar de 3e bezichtiging op de vrijdag. Helaas viel in de 3e bezichtiging het doek voor hem, maar zijn excellente draf welke hij vrijdag vertoonde, staat in ons geheugen gegrift! Met Ferrari zijn eerdere doorverwijzing naar de 2e bezichtiging is onze Modelmerrie Afelien Preferent verklaard, waarmee we vanzelfsprekend onwijs blij zijn!

 

Op zaterdag was het de beurt aan de goedgekeurde hengsten. ’s Ochtends vroeg mochten Rindert 406 en onze kampioen oudere hengsten 2012: Beart 411 hun kunnen laten zien.

Ook al was het nog vroeg, Beart had er zin! Met zijn Koninklijke voorkomen liet hij zich dan ook weer van zijn beste kant zien en toonde een uiterst goede beweging in zowel stap als draf.

 

Rindert is met zijn 16 jaar niet de jongste meer, maar liet in de lange lijnen zien waarin hij uitblinkt; een geweldig voorbeengebruik, wat ook benadrukt werd door de jury!

 

Nadat de grote groep oudere hengsten allemaal geweest waren, kwamen ze terug voor het rondstappen. De besten werden uitgenodigd voor de kampioenskeuring en ook Beart werd uitgenodigd!

 

Bikkel 470 mocht als allerlaatste zijn kunsten vertonen. Een spannend moment, omdat dit de eerste keer in de keuringsbaan was na zijn goedkeuring. Waar Bikkel zich uitermate goed vertoonde in de buitenlucht op de keuring te Terschelling 2012, vond hij deze entourage toch wat spannend en kwam hij niet helemaal goed uit de verf. De meeste hengsten in deze groep hadden hier last van. Toch liet Bikkel zien over een goede en juiste manier van bewegen te beschikken en daarnaast is hij er goed ingegroeid en heeft hij een echte hengstuitstraling.

 

Naarmate de dag vorderde kwam voor ons het hoogtepunt, de kampioenskeuring voor de oudere hengsten. Kon Beart het waarmaken om aan zijn kampioenstitel in 2012, kampioen oudere hengsten 2013 toe te voegen?

 

Nou en of hij dat kon! Beart ging vol bravour door de baan en zijn fans lieten van zich horen in het uitverkochte WTC! Na alle optredens kwam de ontknoping middels een handdruk van juryvoorzitter dhr. Draaijer. Na een paar schijnbewegingen kreeg Jasper van Manen de ‘gouden’ handdruk wat betekende dat Beart uitgeroepen werd tot kampioen! Een geweldig moment voor ons en voor mede-eigenaar Gebr. Van Manen. Die Beart, hij flikt het gewoon weer!! En net zoals vorig jaar werd zijn vader Jasper 366 reserve kampioen!

 

Voor ons een geweldige afsluiting van de dag en wat een staat van dienst heeft Beart inmiddels opgebouwd; algemeen reserve Kampioen 2006 en 2012, algemeen Kampioen 2008, Kampioen oudere hengsten 2012 én 2013, vader van 21 kroonmerries, 6 Modelmerries en 6 goedgekeurde dekhengsten! Wat een topper!

 

Femmie Terpstra heeft weer een mooi filmpje gemaakt van de kampioenskeuring:

 

http://www.youtube.com/watch?v=MhKailEwA-I

 

Foto: Karin Sevink

Foto: Brenda Johnson

 

 

 

 

 

 

 
naar nieuws overzicht
 
 

 

 
Beart 411 Teeuwis 389 Rindert 406 Take 455 Tjalbert 460